Högskolan Kristianstad

Vid Sektionen för lärande och miljö samordnas och administreras nedanstående program och tillhörande fristående kurser. Mer information får du om du klickar på länken: http://www.hkr.se/sv/om-hkr/organisation/sektioner/sektionen-for-larande-och-miljo/

Från fält till flyttväg – förvaltning av gäss i det nya jordbrukslandskapet

Dagens jordbrukslandskap erbjuder idealiska villkor för gäss, där de är talrikare än någonsin förut. Detta leder ibland till intressekonflikter som kostar samhället stora belopp, till exempel när gässen skadar växande grödor. Även vid flygplatser, i parker, badplatser och dricksvattentäkter uppstår ibland konflikter där gäss har huvudrollen. Sverige behöver nu skaffa sig verktyg baserade på ny kunskap för att skapa en mer proaktiv viltförvaltning som minskar dessa konflikter. Naturvårdsverket har finansierat ett projekt som tar sikte på denna utmaning, i ett sexårigt samarbete mellan Högskolan Kristianstad och Sveriges Lantbruksuniversitet. Projektet omfattar ett nätverk av forskare vid dessa och andra lärosäten. Under projektets första tre år kommer två doktorandtjänster och en post-doc-tjänst att tillsättas.

Den primära uppgiften för post-doc tjänsten är att vara drivande för projektets samhällsvetenskapliga del. Tjänsten är tvåårig med start tidigast i januari 2018 och placerad vid Högskolan Kristianstad.

Arbetsuppgifter

Vi söker en motiverad och nyligen disputerad forskare intresserad av att arbeta med tvärvetenskapliga frågeställningar inom viltförvaltning. Innehavaren av tjänsten kommer att ha huvudansvaret för att analysera erfarenheter och handlingar bland de olika aktörerna i konflikter om gäss, samt sätta detta i relation till de förutsättningar som finns inom gåsförvaltningen. Syftet är att förstå vad som driver respektive dämpar konflikter, från individ till högre nivåer i förvaltningen. I samarbete med forskare inom miljöpsykologi, statsvetenskap, viltförvaltning och viltekologi ska innehavaren av tjänsten vara delaktig i hela forskningsprocessen, från datainsamling i gåsförvaltningsgrupper runt om i Sverige, till analys, skrivande och publicering. En del av arbetstiden kommer att tillbringas med de närmsta samarbetspartners inom nätverket på Lunds Universitet (prof M Johansson, miljöpsykologi) och Umeå Universitet (prof C Sandström, statsvetenskap), samt på Sveriges Lantbruksuniversitet/Grimsö (doc J Månsson, prof S Redpath). Innehavaren av tjänsten förväntas vara intresserad av att publicera inomvetenskapligt högkvalitativ forskning, men också av att i samarbete med projektets andra kompetenser aktivt kommunicera ny kunskap till viltförvaltningen.

Behörighet och önskvärda kvalifikationer

För den aktuella anställningen krävs avlagd doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i något av ämnena miljöpsykologi, psykologi, statsvetenskap, miljökommunikation, eller ett till dessa närstående ämne. Doktorsexamen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Innehavaren av tjänsten ska ha djup och bred kompetens inom människa-miljö-interaktioner. Erfarenhet av att bedriva samhällsvetenskapliga fältstudier samt av att planera, genomföra och analysera intervju- och enkätundersökningar är ett krav liksom god kännedom om såväl kvalitativ och kvantitativ forskningsdesign och metod. Sökanden måste ha god förmåga att obehindrat kommunicera på svenska och engelska.

Meriterande är tidigare erfarenhet av tvärvetenskapligt arbete, intresse för samspelet mellan vilt och människa, samt dokumenterade insatser inom forskningskommunikation. Kunskap om jordbruk och viltförvaltning i Sverige är också meriterande.

Övrigt

Tillträde enligt överenskommelse dock tidigast i januari 2018. Anställningen tidsbegränsas till längst två år och avser heltid. Denna anställning tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2008-09-04.

Högskolan tillämpar löneinplacering och löneutveckling enligt lokalt avtal.

Högskolan Kristianstad eftersträvar en jämn könsfördelning och mångfald.

Till annonsförsäljare och rekryteringsföretag: Vi undanber oss vänligen direktkontakt med rekryteringsföretag och försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansökan

Ansökan ska åtföljas av

  • Meritförteckning med publikationslista         
  • Motivering till varför du söker denna tjänst (högst 1 sida, 12 punkter, 1,5 radavstånd).
  • Doktorsavhandling.         
  • Kopia av examensbevis         
  • Övriga för tjänsten relevanta meriter

Du söker denna anställning genom att gå in på www.hkr.se/anstallning. Sista ansökningsdatum är 2017-11-05.



Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tidigast januari 2018
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Kristianstad
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer P2017-3711-189
Kontakt
  • Lena Löfgren, avdelningschef, 044-2503431, lena.lofgren@hkr.se
  • Johan Elmberg, professor i zooekologi, 044-2503453, johan.elmberg@hkr.se
  • Carina Andersson, HR-konsult, 044-2503028
Facklig företrädare
  • Erling Emsfors, Saco-S, 044-250 31 32
  • Marie Lindblom, OFR/S, ST, 044-250 32 02
Publicerat 2017-09-14
Sista ansökningsdag 2017-11-05

Tillbaka till lediga jobb