Högskolan Kristianstad

Vid fakulteten för naturvetenskap integreras forskning, utbildning och samverkan inom ett brett fält av områden, och nu söker vi en doktorand i ekologi för att bedriva studier inom projektet - Effekter av stora herbivora andfåglar i akvatiska ekosystem.

Gäss och svanar har ökat dramatiskt i norra Europa, vilket väcker flera frågeställningar, bland annat vilka konsekvenserna är i ekosystemen. Detta är speciellt angeläget att studera i akvatiska ekosystem eftersom även många våtmarker genomgår stora förändringar i växt- och djursamhällen, men också i exempelvis ökad grad av brunifiering. Eftersom gäss och svanar ofta utgör en stor del av den totala biomassan av de akvatiska konsumenterna kommer projektet belysa om dessa fåglar har centrala roller i pågående förändringar i våtmarksekosystem. Sådan kunskap är viktig för framgångsrik förvaltning av våtmarker som ekosystem, men också av enskilda växt- och djurgrupper som ingår i dem.

Projektet är finansierat av Naturvårdsverket och Högskolan Kristianstad. Doktoranden kommer vara anställd och verksam vid Högskolan Kristianstad, och vara formellt inskriven för forskarutbildning vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Arbetsuppgifter

Som doktorand deltar du i det aktuella forskningsprojektets planering och övergripande aktiviteter, men arbetar även självständigt med ditt eget avhandlingsarbete och forskarstudier, vilket omfattar obligatoriska så väl som valbara kurser.

Forskningsprojektet kommer att vara uppdelat i olika delstudier där samtliga innefattar fältarbete. Detta kommer att genomföras i våtmarker i södra Sverige, men kan också omfatta andra delar av landet och våra grannländer. Traditionella observationsstudier av vattenkemi, vegetation, ryggradslösa djur och våtmarksfåglar kommer att följas upp med experimentella studier där betande fåglar, däribland gäss och svanar, hägnas ut från växtligheten. Insamlade data kommer att analyseras för att förstå kopplingar i näringskedjan, och specifikt vilken roll gäss och svanar har i ekosystemen.

Som doktorand kommer du att arbeta i den våtmarksfågelgrupp (1 doktorand och 4 seniora forskare) som är aktiv vid avdelningen för miljö- och biovetenskap, Högskolan Kristianstad. Denna grupp är i sig del av ett svenskt-finskt forskningssamarbete där även doktoranden kommer att ingå. Vid Högskolan Kristianstad finns olika forskningsmiljöer, och den som doktoranden kommer att tillhöra är Man & Biosphere Health (MABH; https://www.hkr.se/forskning/forskningsmiljoer/man--biosphere-health-mabh/).

Det finns möjlighet att tjänsten utvidgas i tid till att omfatta också institutionstjänstgöring (undervisning och administration), dock maximalt 20% av heltid.

Behörighet och kvalifikationer

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs grundläggande behörighet, vilket innebär avlagd examen på avancerad nivå, fullgjorda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvade i huvudsak motsvarande kunskaper (Högskoleförordningen (HF), 7 kap. 39§). Därutöver krävs särskild behörighet, vilket innebär examen på avancerad nivå i biologi med kurser i ekologi, eller motsvarande (HF, 7 kap. 40§), och att ha förmåga att kunna tillgodogöra sig forskarutbildningen (HF, 5 kap. 5§). Meriterande är avklarade kurser i statistik, GIS, fördjupande ekologi och limnologi, eller motsvarande.

Doktoranden för tjänsten ska vara starkt motiverad, effektiv, kreativ och uthållig, samt ha god datorvana, B-körkort, god analytisk förmåga och förmåga att arbeta självständigt så väl som i samarbete med andra. Fältarbete och kontakt med avnämare ställer krav på att kunna kommunicera obehindrat i tal och skrift på svenska. Forskningen bedrivs i ett internationellt arbetslag, varför du måste kunna kommunicera obehindrat i tal och skrift på engelska. Erfarenhet av liknande vetenskapliga frågor, vetenskaplig publicering, fältarbete och statistisk analys är meriterande, liksom artkunskap av fåglar, kunskaper i statistikprogrammet R eller motsvarande, samt kunskaper om vattenkemi, djur- och växtsamhällen i våtmarker.            

Övrigt

Som doktorand får du en tidsbegränsad anställning reglerad av HF kap. 5, §§ 3 a, 7, motsvarande fyra års heltidsstudier. Vid tillträde gäller anställningen högst ett år, och kan sedan förnyas med högst två år i taget. Forskarutbildningen avslutas med doktorsexamen omfattande 240 högskolepoäng. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar fyra års heltidsstudier på forskarnivå. I det fall institutionstjänstgöring förekommer förlängs forskarutbildningen med motsvarande omfattning till maximalt 5 år. För anställning krävs att du är antagen, eller kommer att antas, till utbildning på forskarnivå. Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100, kap 5.

För mer information, kontakta gärna:
Om projektet och forskarutbildningen: Gunnar Gunnarsson, biträdande professor i zooekologi, 044-250 34 51
Om anställningen: Christina Lind-Halldén, avdelningschef, 044-250 34 48

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  1. CV/Meritförteckning
  1. En beskrivning av dina motiv för att söka doktorandtjänsten och dina förväntningar på projektet och forskarutbildningen (högst 2 sidor, 12 punkter, 1,5 radavstånd)
  1. Kopia eller länkar till magister/masteruppsats, rapporter, vetenskapliga artiklar etc. som du genomfört
  1. Vidimerade kopior av examensbevis, betygsunderlag och andra dokument som styrker behörigheten
  1. Övriga handlingar som du önskar åberopa

Sista ansökningsdag är 2021-03-14.

Har du frågor om hur du gör din ansökan kontakta systemets support på 0520-58 00 50 eller via supportrutan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-05-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön, lokalt avtal om lönesättning av doktorander
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Kristianstad
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer P2021-3711-26
Kontakt
  • Christina Lind-Halldén, avdelningschef, 044-250 34 48
Facklig företrädare
  • Marie Lindblom, OFR/S, ST, 044-250 32 02
  • Tobias Grahn, SEKO, 044-250 30 91
  • Gloria Håkansson, Saco-S, 044-250 33 68
Publicerat 2021-02-22
Sista ansökningsdag 2021-03-14

Tillbaka till lediga jobb